Pogosta vprašanja

 • Koliko stane Mladinska poletna šola? Kaj je vključeno v ceno?

  Mladinska poletna šola stane 600 EUR. V ceno je vključen jezikovni pouk ter celoten spremljevalni program, ki poteka ob popoldnevih, večerih in med vikendom.

 • Si moramo bivanje v času Mladinske poletne šole organizirati sami? 

  Če imate možnost, si lahko namestitev uredite sami (na primer pri znancih, sorodnikih …). Mi vam lahko v času Mladinske poletne šole organiziramo namestitev v Dijaškem domu Bežigrad. Cena polnega penziona je 250 EUR.

 • Poslal sem prijavnico. Kaj pa zdaj?

  Če ste se na tečaj prijavili kot samoplačnik, vam bomo v kratkem poslali račun, nekaj tednov pred začetkom poletne šole pa uvrstitveni test in brošuro z natančnimi informacijami o Mladinski poletni šoli.

  Če ste štipendist, vam bomo nekaj tednov pred začetkom poletne šole poslali uvrstitveni test in brošuro z natančnimi informacijami o Mladinski poletni šoli.

 • Kje poteka Mladinska poletna šola?

  Tečaj poteka v Ljubljani za Bežigradom. Jezikovni pouk imamo v učilnicah Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, ki je v neposredni bližini dijaškega doma, kjer prebiva večina udeležencev Mladinske poletne šole. Tam se odvija tudi večina spremljevalnih aktivnosti v popoldanskem in večernem času.

 • Kakšen je tipičen dan na Mladinski poletni šoli?

  Dan se začne z zajtrkom, ki poteka od 7.00 do 8.30. Od 9.00 do 12.30 sledijo štiri šolske ure pouka, vmes je en polurni odmor. Kosilo v dijaškem domu je od 12.30 do 14.00. Sledijo popoldanske aktivnosti. Večerja je od 18.00 do 19.30. Sledi večerni program. Od 22.00 naprej je čas za spanje. Med vikendom sta organizirani dve celodnevni ekskurziji. Ure odhoda in prihoda nazaj v Ljubljano objavimo sproti. Za oba dneva je organizirana tudi prehrana.

 • Koliko bo vseh udeležencev?

  V zadnjih letih se Mladinske poletne šole udeležuje med 110 in 140 udeležencev. Natančno število za aktualno Mladinsko poletno šolo je navadno znano šele nekaj dni pred začetkom.

 • Od kod prihajajo udeleženci Mladinske poletne šole?

  Udeleženci Mladinske poletne šole prihajajo z različnih koncev sveta, praviloma iz držav, kjer obstajajo slovenske skupnosti. Porazdelitev  po državah v zadnjih letih prikazuje graf:

 • Ali je v šoli brezžični internet?

  Dostop do brezžičnega interneta imajo udeleženci poletne šole v dijaškem domu, in sicer od 7.00 do 23.00. V šoli dostopa do brezžičnega interneta ni.

 • Ali lahko starši/sorodniki pridejo na obisk?

  Občasni obiski so mogoči, vendar predlagamo, da se o tem vnaprej posvetujete z organizatorjem poletne šole, ki bo za posamezni dan povedal, kdaj je najprimernejši čas. Zaradi pestrega programa je namreč precej težko določiti, na kateri lokaciji se bodo udeleženci nahajali.

 • Ali lahko udeleženec v popoldanskem času zapusti šolo?

  Krajšo odsotnost dovolimo samo v primeru, ko nas o tem obvestijo in posredujejo pisno soglasje otrokovi starši oziroma skrbniki. Zaradi sprememb, ki jih odsotnost povzroči pri organizaciji programa in tudi pri skupinski dinamiki, odsvetujemo nenujno zapuščanje programa Mladinske poletne šole.

 • Koliko dodatnega denarja naj ima otrok s seboj?

  Svetujemo, da imajo otroci s seboj manjše količine denarja; toliko, kolikor potrebujejo za osebne potrebe (osvežilne pijače, sladoled, nakupi spominkov …). V ceno 600 EUR so vključeni celotni stroški jezikovnega pouka in spremljevalnega programa, v ceno 250 EUR pa spanje v 2- ali 3-posteljni sobi ter trije obroki: zajtrk, kosilo in večerja.

 • Ali se lahko poletni šoli priključim samo za en teden? 

  Svetujemo, da se Mladinske poletne šole udeležite v celoti. Če se iz kakršnih koli razlogov šole ne morete udeležiti v celoti, se izjemoma lahko dogovorimo, da ste na poletno šolo vključeni v prvem tednu, ko skupine še niso utečene in se skupinska dinamika šele vzpostavlja.

 • Ali se lahko v dijaškem domu prehranjujejo tudi tisti, ki sicer ne bivajo tam?

  Vsekakor. Na recepciji dijaškega doma je mogoče kupiti kupončke za posamezne obroke. Cenik obrokov bo objavljen v brošuri Mladinske poletne šole. Pomembno je edino to, da pravočasno (najbolje en dan prej) sporočite, katerih obrokov se boste udeležili.

 • Ali je na Mladinski poletni šoli organizirano varstvo za udeležence?

  V popoldanskem in večernem času za udeležence skrbijo asistenti (študenti z izkušnjami pri delu z mladimi), ponoči pa poleg osebja dijaškega doma še nočni dežurni. Udeleženci sami ne smejo zapuščati kraja, kjer poteka program poletne šole.

 • Kdaj je najprimernejši čas za prihod na poletno šolo?

  Tistim, ki ste se odločili za namestitev v dijaškem domu, svetujemo, da svoj prihod načrtujete tako, da se boste lahko udeležili večernega nedeljskega srečanja ob 19. uri. Pred tem se lahko že namestite v sobo in seznanite z okolico dijaškega doma. Asistenti Mladinske poletne šole vas bodo čakali na sprejemni točki Mladinske poletne šole (pri vhodu v dijaški dom) od 15. ure naprej.

  Tiste, ki ne boste bivali v dijaškem domu, pričakujemo v ponedeljek ob 8.30 v dvorani zraven dijaškega doma, kjer bo otvoritvena slovesnost.

 • Kako in kdaj naj si organiziram odhod s poletne šole?

  Svoj odhod načrtujte v petek okoli 15.00. Zaključna slovesnost, na katero so povabljeni tudi starši in sorodniki, bo ob 12.30. Pred odhodom bodo organizatorji preverili, v kakšnem stanju so pustili svoje sobe tisti, ki so bivali v dijaškem domu. 

 • Ali organizirate prevoz od letališča do šole?

  Prevoza ne organiziramo, z veseljem pa vam pomagamo pri rezervaciji katerega od uradnih transfernih prevozov od letališča do Ljubljane. Nekaj možnosti:

  www.fraport-slovenija.si

  www.markun-shuttle.com

  www.goopti.com

  www.shuttleljubljana.com

 • Ali je tečaj primeren za popolne začetnike?

  Predznanje slovenščine ni pogoj za udeležbo na Mladinski poletni šoli slovenščine. Že pred začetkom tečaja s pomočjo rezultatov e-uvrstitvenega testa udeležence razporedimo v ustrezne skupine.

 • Kaj lahko naredim, če mi skupina ne bo ustrezala?

  Če se vam bo zdelo, da niste bili razporejeni v ustrezno skupino, to čim prej povejte svojemu učitelju. Skupaj se bomo pogovorili o možnostih in poskrbeli, da vas bomo uvrstili v skupino, v kateri boste najlažje napredovali.

 • Kako velike so skupine za jezikovni pouk?

  Skupine navadno štejejo od 8 do 12 učencev.

 • Ali je na koncu tečaja izpit? 

  Izpita na koncu Mladinske poletne šole ni. Na predzadnji dan pišejo po skupinah zaključni test, s katerim učitelji preverijo napredek posameznega učenca.

 • Ali na koncu tečaja dobimo spričevalo? 

  Na koncu Mladinske poletne šole vsak udeleženec prejme potrdilo o udeležbi na Mladinski poletni šoli slovenščine. Če želite pridobiti uradno spričevalo o znanju slovenščine, se udeležite izpita iz znanja slovenščine na osnovni ali višji ravni oz. ravni odličnosti, ki ga izvaja Izpitni center pri Centru za slovenščino kot drugi in tuji jezik.