Svetovni dnevi slovenskega dokumentarnega filma

Od 26. novembra do 3. decembra 2012

sdsdf_cover_small

Mednarodni kulturni projekt pod krovnim naslovom Svetovni dnevi slovenskega dokumentarnega filma je bil izveden na več kot 50 univerzah po svetu v tednu od 26. novembra do 3. decembra 2012. Cilj projekta je bil tuji javnosti predstaviti slovensko kulturo, jezik in literaturo s pomočjo kakovostnih slovenskih dokumentarnih filmov. Skupaj z učitelji slovenščine na univerzah po svetu smo za projekt izbrali devet dokumentarnih filmov z različnih področij: Plečnik : Fabiani (arhitektura, umetnost), Toporišič – Samotni hodec skozi neprijazni čas (jezikoslovje in znanost; o jezikoslovcu Jožetu Toporišiču), Aleksandrinke20. stoletje Jurija Gustinčiča (novinarstvo, slovenska in svetovna politika)V letu hip-hopa (o sodobni slovenski glasbi – rapu, hip hopu itn.), Mila, naša Mila – Z okusom po grenkem (gledališče, literatura; o igralki in pesnici Mili Kačič); Ivana Kobilca – portret slikarke (umetnost, slikarstvo), Spomini med koši – Ivo Daneu (šport) in Zadnji čoln – Presihajoče jezero (naravna dediščina; o Cerkniškem jezeru).

Od začetka leta 2012 so na lektoratih slovenščine učitelji slovenščine s svojimi študenti dokumentarne filme prevajali v tuje jezike, organizirali so prevajalske delavnice in krožke, na RTV Slovenija pa so filme podnaslovili in pripravili DVD-je. Nastalo je 99 prevodov dokumentarnih filmov v skupaj 21 tujih jezikov. Sodelovalo je 39 učiteljev slovenščine s svojimi študenti, ki so prevajali in izvedli Svetovne dneve na tujih uneverzah, 69 jezikovnih pregledovalcev in 260 prevajalcev – študentov slovenščine na univerzah po svetu.

Pri organizaciji filmskih večerov so poleg tujih univerz sodelovala tudi slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva po svetu. Organizatorji smo pripravili gradivo o filmih in produkciji dokumentarnih filmov v Sloveniji, za medijsko pokritost projekta so poskrbeli na RTV Slovenija s svojimi dopisništvi po svetu. Na ta način smo dosegli kar največjo odmevnost v mednarodnem in slovenskem prostoru ter udeležbo nekaj tisoč obiskovalcev na filmskih večerih, projekcije dokumentarnih filmov pa so sedaj redno na programu na tujih univerzah.


O projektu – datoteke v DOC, PDF in JPG

DOC

PDF

JPG