Eng
lish
Kontakt
Išči
Meni
Tečaji za odrasle
Izpiti
Knjige
Za otroke
Na tujih univerzah
Seminar SJLK
Simpozij obdobja
Izobraževanja za učitelje
Obdobja 43_listanje:
Pojdi na
1
2-3
4-5
6-7
8-9
10-11
12-13
14-15
16-17
18-19
20-21
22-23
24-25
26-27
28-29
30-31
32-33
34-35
36-37
38-39
40-41
42-43
44-45
46-47
48-49
50-51
52-53
54-55
56-57
58-59
60-61
62-63
64-65
66-67
68-69
70-71
72-73
74-75
76-77
78-79
80-81
82-83
84-85
86-87
88-89
90-91
92-93
94-95
96-97
98-99
100-101
102-103
104-105
106-107
108-109
110-111
112-113
114-115
116-117
118-119
120-121
122-123
124-125
126-127
128-129
130-131
132-133
134-135
136-137
138-139
140-141
142-143
144-145
146-147
148-149
150-151
152-153
154-155
156-157
158-159
160-161
162-163
164-165
166-167
168-169
170-171
172-173
174-175
176-177
178-179
180-181
182-183
184-185
186-187
188-189
190-191
192-193
194-195
196-197
198-199
200-201
202-203
204-205
206-207
208-209
210-211
212-213
214-215
216-217
218-219
220-221
222-223
224-225
226-227
228-229
230-231
232-233
234-235
236-237
238-239
240-241
242-243
244-245
246-247
248-249
250-251
252-253
254-255
256-257
258-259
260-261
262-263
264-265
266-267
268-269
270-271
272-273
274-275
276-277
278-279
280-281
282-283
284-285
286-287
288-289
290-291
292-293
294-295
296-297
298-299
300-301
302-303
304-305
306-307
308-309
310-311
312-313
314-315
316-317
318-319
320-321
322-323
324-325
326-327
328-329
330-331
332-333
334-335
336-337
338-339
340-341
342-343
344-345
346-347
348-349
350-351
352-353
354-355
356-357
358-359
360-361
362-363
364-365
366-367
368-369
370-371
372-373
374-375
376-377
378-379
380-381
382-383
384-385
386-387
388-389
390-391
392-393
394-395
396-397
398-399
400-401
402-403
404-405
406-407
408-409
410-411
412-413
414-415
416-417
418-419
420-421
422-423
424-425
426-427
428-429
430-431
432
Simpozij OBDOBJA 43 v slovenskem strokovnem prostoru se je šele v zadnjem času povečala ozaveščenost 1 o tem področju, v splošni javnosti pa je še vedno zelo nepoznano. Oblikovanje eksplicitnega terminološkega dogovora s področja klinične prehrane je bil terminološki projekt, pri katerem so se zbrali relevantni slovenski strokovnjaki s tega področja in osnovali temelje področja: pojmovni sistem, posamezne pojme, terminološke de昀椀nicije in termine. Vsi trije prej omenjeni prispevki sledijo zgradbi raziskovalnega prispevka, v njih pa je orisana tudi metodologija oblikovanja eksplicit- nega terminološkega dogovora. Terminološke dokumente je potrdil tudi Razširjeni strokovni kolegij za klinično prehrano Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Dogovor predstavlja osnovo za strokovno, raziskovalno in pedagoško dejavnost področja. Prva avtorja, Nada Rotovnik Kozjek in Gašper Tonin, sva pregledala temeljno mednarodno literaturo in oblikovala osnovno različico dokumenta z naborom terminov, ki bi jih bilo smiselno vključiti. Osnova za oblikovanje pojmovnega sistema so bile smernice Evropskega združenja za klinično prehrano in presnovo, ki smo jih dopolnili z drugo literaturo in s posebnostmi slovenske zakonodaje ter zdravstvenega sistema. Oblikovanje pojmovnega sistema in s tem osnutek dokumenta sta sledila logičnemu zaporedju zdravniške obravnave v klinični prehrani (pregled – postavitev diagnoze – predpis terapije), v zadnji dokument so bile dodane še organizacijske oblike klinične prehrane v slovenskem zdravstvenem sistemu. Z metodo snežne kepe smo nato pritegnili strokovnjake, ki se s področjem ukvarjajo na različnih ustanovah in ravneh zdravstvenega sistema. Pri končnem oblikovanju terminološkega dogovora je tako sodelovalo 42 avtorjev iz 19 slovenskih ustanov in več različnih področij (zdravniki s kliničnega in predkliničnega področja, dietetiki, medicinske sestre, farmacevti, logopedi itn.). Komunikacija med avtorji je potekala prek e-pošte in telefonskih klicev, oblikovanje dogovora pa je potekalo od januarja do novembra leta 2022. Posameznim avtorjem je bila dodeljena naloga, da predpripravljeni osnutek, v katerem je bil pojmovni sistem že urejen, nadgradijo s speci昀椀čnimi strokovnimi vsebinami, in sicer tako, da oblikujejo terminološke de昀椀nicije za predstavljene pojme ter predlagajo najustreznejši slovenski termin. Poleg tega so lahko dodali tudi razlago k pojmom, ki je slednje še dodatno opisala. Nato so vsi avtorji pregledali celoten prispevek in vnesli svoje popravke. Po strokovnopodročnem pregledu je terminolog opravil še jezikoslovni – terminološki – pregled, pri katerem so bile terminološke de昀椀nicije popravljene tako, da so sledile zgradbi pojmovnega sistema, ob terminih pa so bila poudarjena terminološka načela. Upoštevana je bila tudi obstoječa literatura s področja splošne in medicinske terminologije. Izpostavljena so bila nekatera problematična mesta, ob katerih se je vnela razprava. Vse popravke terminologa so 1 Klinična prehrana se tako ne ukvarja z »oreščki, jabolki in hruškami«, ampak z boleznimi, kot so sarkopenija, podhranjenost, kaheksija, debelost in sarkopenična debelost. Na podlagi pregleda in zdravniške obravnave, ki vključuje različne slikovne, laboratorijske in druge metode, te bolezni opredeli, nato pa glede na posameznikove izmerjene energijske in druge potrebe pripravi prehranski načrt, ki lahko vsebuje tudi prehrano prek sond, parenteralno prehrano itn. 370