Eng
lish
Kontakt
Išči
Meni
Tečaji za odrasle
Izpiti
Knjige
Za otroke
Na tujih univerzah
Seminar SJLK
Simpozij obdobja
Izobraževanja za učitelje
35. Obdobja:
Pojdi na
1
2-3
4-5
6-7
8-9
10-11
12-13
14-15
16-17
18-19
20-21
22-23
24-25
26-27
28-29
30-31
32-33
34-35
36-37
38-39
40-41
42-43
44-45
46-47
48-49
50-51
52-53
54-55
56-57
58-59
60-61
62-63
64-65
66-67
68-69
70-71
72-73
74-75
76-77
78-79
80-81
82-83
84-85
86-87
88-89
90-91
92-93
94-95
96-97
98-99
100-101
102-103
104-105
106-107
108-109
110-111
112-113
114-115
116-117
118-119
120-121
122-123
124-125
126-127
128-129
130-131
132-133
134-135
136-137
138-139
140-141
142-143
144-145
146-147
148-149
150-151
152-153
154-155
156-157
158-159
160-161
162-163
164-165
166-167
168-169
170-171
172-173
174-175
176-177
178-179
180-181
182-183
184-185
186-187
188-189
190-191
192-193
194-195
196-197
198-199
200-201
202-203
204-205
206-207
208-209
210-211
212-213
214-215
216-217
218-219
220-221
222-223
224-225
226-227
228-229
230-231
232-233
234-235
236-237
238-239
240-241
242-243
244-245
246-247
248-249
250-251
252-253
254-255
256-257
258-259
260-261
262-263
264-265
266-267
268-269
270-271
272-273
274-275
276-277
278-279
280-281
282-283
284-285
286-287
288-289
290-291
292-293
294-295
296-297
298-299
300-301
302-303
304-305
306-307
308-309
310-311
312-313
314-315
316-317
318-319
320-321
322-323
324-325
326-327
328-329
330-331
332-333
334-335
336-337
338-339
340-341
342-343
344-345
346-347
348-349
350-351
352-353
354-355
356-357
358-359
360-361
362-363
364-365
366-367
368-369
370-371
372-373
374-375
376-377
378-379
380-381
382-383
384-385
386-387
388-389
390-391
392-393
394-395
396-397
398-399
400-401
402-403
404-405
406-407
408-409
410-411
412-413
414-415
416-417
418-419
420-421
422-423
424-425
426-427
428-429
430-431
432-433
434-435
436-437
438-439
440-441
442-443
444-445
446-447
448-449
450-451
452-453
454-455
456-457
458-459
460-461
462-463
464-465
466-467
468-469
470-471
472-473
474-475
476-477
478-479
480-481
482-483
484-485
486-487
488-489
490-491
492-493
494-495
496-497
498-499
500-501
502-503
504-505
506-507
508-509
510-511
512-513
514-515
516-517
518-519
520-521
522-523
524-525
526-527
528-529
530-531
532-533
534-535
536-537
538-539
540-541
542-543
544-545
546-547
548-549
550-551
552-553
554-555
556-557
558-559
560-561
562-563
564-565
566-567
568
Simpozij OBDOBJA35 tematskih vzorcev v besedilih razli~nih `anrov pomemben vidik preu~evanja zgradbe besedil. Z analizo razli~nih konfiguracij teme in reme lahko opazujemo, da je podobna propozicijska vsebina pogosto jezikoslovno izra`ena z razli~nimi besednimi in oblikoskladenjskimiizbirami.Teizbiresoodvisneod{tevilnihjezikovnihdejavnikov, ki nadzorujejo poudarjanje razli~nih delov vsebine in se razlikujejo glede na dose`eni sporo~ilni u~inek. Opazovalibomotematskeizbirenastav~niravniniinsku{aliugoto- viti, ali imajo besedila, ki pripadajo dolo~enemu `anru, razpoznaven tematski vzorec. Funkcijsko razumevanje jezika namre~ predvideva, da sporo~ilni namen vpliva na tematskeizbire.Zatojepomembno,daugotovimo,kateretemesozna~ilnezadolo~en `anr, saj imajo pri ustvarjanju novih besedil na nas vpliv tudi podobna `e nastala besedila (Ghadessy 1995: 143). Vskladu z naravnanostjo prispevka, ki ugotavlja, kako tematske izbire prispevajo k prepoznavanju `anrov, smo za analizo izbrali dve enostavnej{i obliki navodil, to je kuharski recept in izletni{ki vodnik. Obe besedili bralca usmerjata. Navodilo kuhar- skega recepta ponazarja strategijo zaporednih dejanj z usmeritvijo na razli~ne pred- mete ali prostore. Poglejmo si kuharski recept za pripravo enolon~nice, ki je bil objavljen na spletni strani Moj recept. Besedilo 1: (1) Enolon~nica z le~o in jabolki (2) Skuhajte le~o, da se zmeh~a. (3) Opranomesonare`ite na kockice. (4) Operite (5) in nare`ite korensko zelenjavo (koren~ek, zelena, peter{iljev koren itd.), (6) posolite , (7) popoprajte , (8) dodajte majaron (9) in kuhajte 15–20 minut. (10) Medtem olupite jabolka (11) in jih nare`ite na rezinice, na katere takoj pokapajte limonin sok, da ne potemnijo. (12) Zalijte z decilitrom vode. (13) V pripravljeno juho prime{ajte odcejeno le~o in jabolka (14) ter za~inite. V1.besediluprevladujeizbortem,kiozna~ujejoprocese(stavki2,4,6,7,8,9,12 in 14; v besedilu so teme pod~rtane). V 3. in 11. stavku so omenjene sestavine (meso, jabolka). Nov korak v postopku pa signalizirata 10. stavek s prislovnim dolo~ilom ~asa (medtem) in 13. stavek s prislovnim dolo~ilom kraja (v pripravljeno juho). Vsi ostali koraki v postopku so ozna~eni s temami, ki ozna~ujejo dejanje (skuhajte, operite, nare`ite, posolite, popoprajte, dodajte, kuhajte, zalijte, za~inite). Struktura besedilajeizra`enazzaporedjemvelelnihoblik,kipokorakihvodijodopripravejedi. Rezultat pa je jed, omenjena v naslovu (stavek 1). Drugo besedilo, izbrano za analizo, je iz izletni{kega vodnika Irene Cerar Dra{ler Pravlji~ne poti Slovenije (2004: 42). Po Martinu in Rosu (2008: 217) se turisti~ni 313