Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik,
ki deluje v okviru
Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani,

prireja

54. SEMINAR SLOVENSKEGA JEZIKA, LITERATURE IN KULTURE

z naslovno temo

1918 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi
(2.–13. 7. 2018)

Seminar je tradicionalna prireditev, ki vsako leto v juliju na Filozofski fakulteti združi množico udeležencev z vseh koncev sveta v skupnem prizadevanju pridobiti čim več znanja o slovenskem jeziku, literaturi in kulturi ter spoznati in občutiti slovensko aktualno življenje in dogajanje. Letos se bo na prireditvi zbralo 112 udeležencev iz 23 držav – študentov in univerzitetnih profesorjev slovenščine, slavistov ter drugih znanstvenih delavcev, prevajalcev ter kulturnih delavcev iz slovenskega zamejstva.

V ponedeljek, 2. julija, ob 20. uri bomo seminar slovesno odprli v Mestnem muzeju Ljubljana. Seminariste in druge goste iz Slovenije in tujine bodo pozdravili župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković, prorektorica Univerze v Ljubljani prof. dr. Branka Kalenić Ramšak, dekan Filozofske fakultete prof. dr. Roman Kuhar, predstojnica Oddelka za slovenistiko izr. prof. dr. Alenka Žbogar, predstojnica Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik prof. dr. Simona Kranjc in predsednica 54. seminarja izr. prof. dr. Mojca Smolej, ki bo prireditev tudi povezovala, vmes pa bomo prisluhnili glasbenemu nastopu Tomaža Domicelja.

Seminarski program je razdeljen na dopoldanski strokovni in popoldansko-večerni spremljevalni program. Strokovni del programa seminarja sestavljajo lektorske vaje, konverzacijski tečaji, vaje iz fonetike, posebni izbirni tečaji in predavanja uglednih strokovnjakov s področja slovenskega jezikoslovja, literature, humanističnih in drugih ved, letos bodo ubrana na temo 1918 v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi (ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne ter smrti Ivana Cankarja in Stanislava Škrabca). Vsa predavanja bodo objavljena tudi na spletni strani prireditve in v seminarski monografiji, ki bo natisnjena ob začetku seminarja, 2. julija, ter na spletnem portalu Videolectures.

Popoldansko-večerni spremljevalni program vključuje tradicionalne oglede Ljubljane in vožnjo z ladjico po Ljubljanici, ogled gledališke predstave v Slovenskem mladinskem gledališču Pohujšanje v dolini šentflorjanski, stalne razstave v Narodni galeriji, Plečnikovih Žal in slovenskega filma To so gadi, celodnevno strokovno ekskurzijo na Vrhniko, Sabotin, v Novo Gorico in Postojnsko jamo ter popoldansko strokovno ekskurzijo v Ribnico in Hrovačo, pohod na Šmarno goro ter zaključni glasbeni večer z DJ-jem in karaokami.

Udeleženci seminarja so v Slovenijo prišli večinoma s pomočjo štipendij, ki jih tujim državam podeljuje Republika Slovenija v okviru meddržavnih pogodb in sporazumov (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS) ter slovenskim zamejskim organizacijam (Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu). Poleg obeh ministrstev so k izvedbi letošnje prireditve pripomogli še Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Rektorat Univerze v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, Ustanova patra Stanislava Škrabca, Riko, d. o. o. in Krka, d. d. ter časopisni hiši Delo in Dnevnik.

Predsednica 54. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture je izr. prof. dr. Mojca Smolej, za organizacijo skrbita dr. Damjan Huber, ki hkrati vodi tudi lektorsko ekipo, in dr. Mojca Nidorfer Šiškovič, za založništvo pa mag. Mateja Lutar.

Kontakt:

dr. Damjan Huber, damjan.huber@ff.uni-lj.si, 041 341 830