Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik,
ki deluje v okviru
Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani,

prireja

53. SEMINAR SLOVENSKEGA JEZIKA, LITERATURE IN KULTURE

z naslovno temo

Ljubezen v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi
(3.–14. 7. 2017)

Seminar je tradicionalna prireditev, ki vsako leto v juliju na Filozofski fakulteti združi množico udeležencev z vseh koncev sveta v skupnem prizadevanju pridobiti čim več znanja o slovenskem jeziku, literaturi in kulturi ter spoznati in občutiti slovensko aktualno življenje in dogajanje. Letos se bo na prireditvi zbralo 112 udeležencev iz 24 držav – študentov in univerzitetnih profesorjev slovenščine, slavistov ter drugih znanstvenih delavcev, prevajalcev ter kulturnih delavcev iz slovenskega zamejstva.

V ponedeljek, 3. julija, ob 20. uri bomo seminar slovesno odprli v Mestnem muzeju Ljubljana. Seminariste in druge goste iz Slovenije in tujine bodo pozdravili župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik, dekanja Filozofske fakultete prof. dr. Branka Kalenić Ramšak, predstojnica Oddelka za slovenistiko prof. dr. Alenka Žbogar, predstojnica Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik prof. dr. Simona Kranjc in predsednica 53. seminarja prof. dr. Alojzija Zupan Sosič, ki bo prireditev tudi povezovala, vmes pa bomo prisluhnili glasbenemu nastopu Janija Kovačiča.

Seminarski program je razdeljen na dopoldanski strokovni in popoldansko-večerni spremljevalni program. Strokovni del programa seminarja sestavljajo lektorske vaje, konverzacijski tečaji, vaje iz fonetike, posebni izbirni tečaji in predavanja uglednih strokovnjakov s področja slovenskega jezikoslovja, literature, humanističnih in drugih ved, letos bodo ubrana na temo Ljubezen v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi. Vsa predavanja bodo objavljena tudi na spletni strani prireditve in v seminarski monografiji, ki bo natisnjena ob začetku seminarja, 3. julija, ter na spletnem portalu Videolectures.

Popoldansko-večerni spremljevalni program vključuje tradicionalne oglede Ljubljane in vožnjo z ladjico po Ljubljanici, ogled gledališke predstave v Slovenskem mladinskem gledališču Rokova modrina, razstave v Mestni galeriji Ljubljana in slovenskega filma Utrip ljubezni, celodnevno ekskurzijo na Kras in Obalo ter popoldansko ekskurzijo na Bled, pohod na Šmarno goro, literarno-glasbeni večer z Branetom Mozetičem in Ladom Jakšo ter zaključni glasbeni večer z DJ-jem in karaokami. V okviru letošnjega seminarja bomo odprli tudi razstavo Slovenski kulturni dogodki na univerzah po svetu in Svetovni dnevi …

Udeleženci seminarja so v Slovenijo prišli večinoma s pomočjo štipendij, ki jih tujim državam podeljuje Republika Slovenija v okviru meddržavnih pogodb in sporazumov (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS) ter slovenskim zamejskim organizacijam (Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu). Poleg obeh ministrstev so k izvedbi letošnje prireditve pripomogli še Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, Rektorat Univerze v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, Ustanova patra Stanislava Škrabca in Krka, d. d. ter časopisni hiši Delo in Dnevnik.

Predsednica 53. seminarja slovenskega jezika, literature in kulture je prof. dr. Alojzija Zupan Sosič, za organizacijo skrbita dr. Damjan Huber, ki hkrati vodi tudi lektorsko ekipo, in dr. Mojca Nidorfer Šiškovič, za založništvo pa mag. Mateja Lutar.

Kontakt:

dr. Damjan Huber, damjan.huber@ff.uni-lj.si, 041 341 830